Za nami Łapanowski Kociołek Smaku
30.09.2025
Oceną przygotowanych potraw zajęło się Jury w składzie:
- Grzegorz Łapanowski – kucharz, edukator i promotor zdrowego stylu życia,
- Łukasz Grabowski – szef kuchni restauracji Allegra – Sala Bankietowa,
- Anna Biernat – nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 3 w Bochni,
- Agnieszka Libura – właścicielka ekologicznego gospodarstwa „Kozi Stok”.
Zwycięzcami Festiwalu zostali „Kocioł i Strzelba”, którzy zachwycili jury potrawą z dziczyzny. Drugie miejsce zdobyli uczniowie CKZiU w Łapanowie, a trzecie – drużyna „Piotrek i Sąsiedzi”.
Oprócz kulinarnych zmagań uczestnicy mieli okazję podziwiać pokaz gotowania Grzegorza Łapanowskiego, odwiedzić strefę wystawców oraz warsztatów. Niemałą atrakcją okazała się degustacja pieczonego dzika, przygotowana dzięki uprzejmości Koła Łowieckiego „Bór”.
Organizatorami wydarzenia były: Gmina Łapanów, Centrum Kultury Gminy Łapanów oraz Powiat Bocheński, przy wsparciu partnerów i lokalnych instytucji.
Łapanowski Kociołek Smaku już podczas swojej pierwszej edycji udowodnił, że ma szansę stać się kulinarną wizytówką regionu i corocznym świętem smaku i dobrej zabawy.
[sk]