Wyróżnienie dla Macieja Kurka na konkursie kulinarnym
Dodano: 22.03.2018 10:00
Jury konkursu to m. in. wielokrotnie nagradzani szefowie kuchni renomowanych restauracji, które otrzymały wyróżnienia przewodnika MICHELIN 2017, Żółtego Przewodnika Gault&Millau Tour 2016 i 2017 oraz konkursu L’Art de la cuisine Martell: Bosak Rafał, Cichy Łukasz, Cielesta Michał, Cienki Michał, Feliks Adrian, Filipiak-Florkiewicz Agnieszka, Filipkiewicz Marcin, Guzik Mateusz, Jeziorek Tomasz, Kopacz Robert, Kowalski Miłosz, Kurleto Zbigniew, Lisiński Karol, Maniak Filip, Pawlik Roman, Socha Marcin, Turaj Mateusz i Zalejski Krystian.
Rywalizacja była na bardzo wysokim poziomie. Do konkursu w kategorii kucharz przystąpiło 33 uczniów
z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Nowego Targu, Szczyrzyca, Wisły, Łodzi, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Bobowej, Radoczy, Kutna, Iwonicza Zdroju, Krosna oraz z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy, Dolnego Kubina i Martina, Tbilisi w Georgii, Norymbergi w Niemczech, Jiangsu Province Xuzhou Technician Institute w Chinch.
Potrawa konkursowa to: Pstrąg / koperek / ogórek / cydr / chleb razowy.
Potrawa obowiązkowa: Polędwiczka wieprzowa / puree z brukselki / sos śliwkowy / popcorn z kaszy gryczanej.
Zebrani mogli spróbować przygotowanych przez uczestników potraw. A na talerzach i półmiskach prezentowały się „istne cuda” przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Warto dodać, że Maciek wraz z zespołem Ekonomika pracuje nad autorską recepturą na potrawę tradycyjną na kolejny konkurs „Wyzwanie MAKRO Chefa”. Zachęcamy do śledzenia informacji na facebooku i stronie internetowej szkoły.
sk