kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » Powstała Mapa Szlaku Kulinarnego Doliny Raby

Powstała Mapa Szlaku Kulinarnego Doliny Raby

Dodano: 16.01.2017 08:00 Powstała Mapa Szlaku Kulinarnego Doliny Raby
Na terenie powiatu bocheńskiego umiejscowiono tablice Szlaku Kulinarnego Doliny Raby. Na tablicach znajdujących się w Starym Wiśniczu, Trzcianie i Cichawce przedstawiono produkty i potrawy lokalne oraz miejsca związane z historią i kulturą wyżywienia. Powstała również strona internetowa szlaku www.szlakkulinarny.pl. Wszystko to było możliwe dzięki zrealizowanemu przez LGD Dolina Raby projektu pn. „Food Tourism – Utworzenie żywego „Szlak Smaku Doliny Raby” – nowoczesna i innowacyjna forma promocji kulinariów, produktów lokalnych i tradycyjnych. ”

Projektma na celu promocję lokalnego dziedzictwa kulturowego i historycznego w tym produktów i usług lokalnych oraz miejsc związanych z historią i kulturą wyżywienia na obszarze działania LGD „Dolina Raby”.

Efektem będzie podniesienie konkurencyjności oferty turystycznej Małopolski, zwiększenie zainteresowania mieszkańców i turystów historią i dziedzictwem kutrowym regionu ze szczególnym uwzględnieniem kulinariów oraz podniesienie dochodowości lokalnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej.

Działania będą obejmować oznaczenie w terenie miejsc związanych z kulinariami oraz produktami lokalnymi i tradycyjnymi poprzez postawienie tablic informacyjnych, udostępnienie Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego, stworzenie strony internetowej. Żywy szlak oznacza, że na szlaku w miarę możliwości będą odbywać się cykliczne imprezy kulinarne np. Festiwal Rosołu, a w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej i Kuchni Spotkań warsztaty kulinarne oraz spotkania z autorami książek kulinarnych.

Obszar LGD „Dolina Raby” posiada historycznie udokumentowane tradycje związane z kulinariami, czego dowodem jest najstarsza polska książka kucharska „Compendium Ferculorum – Albo Zebranie Potraw” z 1682 r. która została napisana przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego rezydującego na zamku Kmitów i Lubomirskich w Nowym Wiśniczu. Książka ta jest dziełem o znaczeniu narodowym, która otwiera serię publikacji staropolskich zbiorów przepisów kulinarnych. Autor książki uważał, że kuchmistrz to twórca i artysta, który dzięki swej wiedzy, umiejętnością i talentowi tworzy prawdziwe dzieła sztuki. Tworzywem tej sztuki jest smak, który nadaje tworom kuchmistrza niepowtarzalny, autorski charakter. Książka ta, to również fascynujące historie o naszych przodkach. Dzieło to stało się podwaliną do rozwoju w mikroregionie tradycyjnej kuchni i produktów lokalnych bazujących na staropolskich recepturach.

 

sk