kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Powiat Bocheński na Facebooku
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » Uczniowie z ekonomika będą zdobywać doświadczenie w Kopalni

Uczniowie z ekonomika będą zdobywać doświadczenie w Kopalni

Dodano: 19.04.2018 10:00 Uczniowie z ekonomika będą zdobywać doświadczenie w Kopalni
We wtorek 10 kwietnia 2018 r. roku w siedzibie Kopalni Soli Bochnia przy ul. Campi, Prezes Zarządu Kopalni Pan Zbigniew Rojek i Dyrektor Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni Piotr Czekaj, podpisali porozumienie, dotyczące wzajemnej współpracy w dziedzinie kształcenia zawodowego uczniów, którzy rozpoczną naukę od września 2018 r. w „Ekonomiku”, w zawodzie technik obsługi turystycznej, ale również wsparcie praktyczne dla innych zawodów, w których kształci się młodzież w szkole m.in. dla technika ekonomisty, technika żywienia i usług gastronomicznych, oraz uczniów z Branżowej Szkoły I stopnia w zawodach sprzedawca i kucharz.

Kopalnia Soli Bochnia, która od 2000 r. jest uznana za Pomnik Historii a od 2013 roku wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, to nowoczesne centrum łączące tradycję z nowoczesnością. Od lat 90 tych XX w. prowadzona jest działalność turystyczna, kopalnia przyjmuje rocznie blisko 200 tyś. turystów i liczba ta stale rośnie……i właśnie ten rozwój Kopalni i turystyki, jak również plany rozwoju sektora turystycznego w Bochni i w Małopolsce są szansą dla młodych ludzi, uczniów „Ekonomika” na ciekawe zajęcia praktyczne, a później pracę, jako specjaliści od turystyki.

Wsparcie jakie udzieli uczniom Kopalnia w sferze praktycznych umiejętności, jak również oferując im praktyki zawodowe w tej wyjątkowej atrakcji turystycznej, jaką są podziemne trasy, doświadczenie osób pracujących w Kopalni i wielowiekowa historia bocheńskiej żupy, będzie doskonałym uzupełnieniem wiadomości teoretycznych zdobytych na lekcjach kształcenia zawodowego w szkole. Kopalnia Soli Bochnia to także doskonałe miejsce na zdobywanie doświadczenia praktycznego dla technika ekonomisty w dziale administracji przedsiębiorstwa i dla technika żywienia i usług gastronomicznych i kucharza w Komorze Warzyn, podczas organizacji eventów czy innych imprez z obsługą gastronomiczną – komentują zgodnie fakt podpisania porozumienia jego sygnatariusze.

kh