kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Powiat Bocheński na Facebooku
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » Uczniowie SOSW na targach w Warszawie

Uczniowie SOSW na targach w Warszawie

Dodano: 05.04.2011 10:00 Uczniowie SOSW na targach w Warszawie
Pokazy kulinarne, ekspozycja najnowszej generacji sprzętu gastronomicznego, elementów wyposażenia sal restauracyjnych i barowych oraz cała gama konkursów i degustacji – to oferta Międzynarodowych Targów Euro Gastro, w których uczestniczyli uczniowie branży gastronomiczno – hotelarskiej z Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Bochni. Wyjazd do Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska w Warszawie był możliwy dzięki dofinansowaniu z Programu Operacyjnego „Kapitał Ludzki” w ramach projektu „DAĆ SZANSĘ” Niepełnosprawny sprawnym pracownikiem.

- Znajomość podstaw żywienia jest niezbędna w zawodzie kucharza, jednak przy obecnej konkurencyjności na rynku pracy, dodatkowa wiedza z zakresu nowoczesnych technologii wykorzystywanych w gastronomii jest również konieczna – wyjaśnia Teresa Jaszczyńska, dyrektor Ośrodka. I właśnie dlatego wyjazdy na targi branży HORECA są tak ważne dla uczniów. To praktycznie jedyna możliwość, żeby zapoznać się z nowościami sprzętowymi. – Mnie osobiście podobał się nowy terminal POS z ekranem dotykowym oraz– opowiada Marcin Chudyka. Easy Viev, czyli technologia umożliwiająca podłączenie pieca do telewizora i wyświetlanie na nim czasu oczekiwania na poszczególne dania. I choć targi to przede wszystkim impreza dla właścicieli hotelów i lokali gastronomicznych, to wystawcy nie szczędzili czasu dla uczniów, którzy w przyszłości stanowić będą kadrę branży kulinarnej.

Dodatkowym atutem targów był bogaty program imprez towarzyszących, jak choćby konkurs „Kulinarny Talent 2011”, który prowadził znany mistrz kuchni Robert Sowa, czy też Mistrzostwa Polski Baristów. Ta ostatnia propozycja cieszyła się największym zainteresowaniem, a uczniom dostarczyła wiedzy o gatunkach i sposobach parzenia kawy. Targi zorganizowano w czterech sektorach tematycznych: wyposażenie zaplecza kuchennego, żywność i napoje, wyposażenie sal restauracyjnych i barów oraz sektor kawowy. Swoje oferty zaprezentowało ponad 260 wystawców z Polski i zagranicy. Wyjazd uczniów był możliwy dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej.