kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Powiat Bocheński na Facebooku
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » „Kulinarna podróż do Saksonii” – zakończona

„Kulinarna podróż do Saksonii” – zakończona

Dodano: 25.02.2015 08:00 „Kulinarna podróż do Saksonii” – zakończona
Wicestarosta Józef Mroczek wręczył 50 - osobowej grupie uczniów z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni dokument Europass Mobilność - zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w okresie kształcenia w innym kraju europejskim, oraz dokument ECVET - zwiększający przejrzystość i uznawalność kwalifikacji zawodowych w krajach europejskich.

W projekcie wzięli udział uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz oraz technik hotelarstwa. Głównym celem stażu, poza uczestnictwem w normalnej pracy zakładów gastronomicznych, było podniesienie swoich kompetencji w dziedzinie obsługi konsumenta w restauracjach i hotelach, nauka języka obcego zawodowego a także wyszukanie najbardziej znanych potraw regionalnych Saksonii, obliczenie ich wartości energetycznej, a następnie przestawienie swoich receptur społeczności lokalnej.

Zasadniczym elementem strategii szkoły jest internacjonalizacja procesu kształcenia praktycznego naszych uczniów. Cel ten chcemy osiągnąć m.in. poprzez: stworzenie dla  jak największej ilości uczniów możliwości zdobycia doświadczenia praktycznego i podniesienia kompetencji językowych podczas praktyk zagranicznych, oraz dokształcanie kadry nauczycielskiej poprzez takie same zagraniczne staże, polegające głównie na wymianie doświadczeń zawodowych. Takie możliwości daje nam program Leonardo da Vinci a od 2014 roku Erasmus+. Szkoła z funduszy europejskich – dotychczas głównie z programu Leonardo da Vinci – korzysta od prawie10 lat a środki na realizację swoich celów, które zdobyła przekroczyły kwotę 1mln. 200 tyś złotych. Była to przede wszystkim realizacja własnych projektów mobilności: w latach 2009 – 2010 projekt „ Dekoracje godne Nobla”, lata 2011-2013 projekt „Hotel, restauracja, sklep – bez barier” i lata 2013-2014 projekt „Kulinarna podróż do Saksonii”. Lata 2006-2008 to realizacja programu we współpracy z CKP w Słupsku.  Przez ten okres 150 uczniów odbyło zagraniczne praktyki zawodowe w Niemczech, Czechach i na Słowacji oraz 4 nauczycieli przedmiotów zawodowych odbyło dwutygodniowe staże zawodowe we Włoszech, Czechach, Słowacji i na Łotwie – dodaje Piotr Czekaj.

 

Dokumenty Europass Mobilność, ECVET oraz inne potwierdzające odbycie stażu za granicą w projekcie „Kulinarna podróż do Saksonii” otrzymali: Aksamit Karolina, Babicz Dawid, Bajda Patrycja, Biłos Gabriela, Bogucka Paulina, Brzęk Dawid, Czesak Elżbieta, Czubek Natalia, Drąg Małgorzata, Garus Damian, Gawłowicz Beata, Glapińska Anna, Golonka Agata, Goryczko Katarzyna, Gut Justyna, Hytroś Łucja, Janus Wioletta, Joniec Justyna, Kargól Sylwia, Konieczna Paulina, Koprowska Sabina, Korba Sylwia, Kożuch Patrycja, Kumorek Jakub, Lalik Kinga, Marszałek Mateusz, Michałek Agnieszka, Mochel Gabriela, Motak Sylwia, Nakielny Bartłomiej, Nowak Izabela, Owsianka Jolanta, Paduch Karolina, Piwowarska Agata, Płachta Marta, Pławecki Jakub, Policht Barbara, Rejduch Anna, Sędzik Kamil, Stach Wioletta, Stawicki Grzegorz, Tabor Karolina, Tracz Angelika, Wąsik Agata, Więcek Adrian, Wilgocka Patrycja, Włodarczyk Karolina, Wójcik Tomasz.

 

mm