kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Powiat Bocheński na Facebooku
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » „Kulinarna podróż do Saksonii” uczniów „Ekonomika”

„Kulinarna podróż do Saksonii” uczniów „Ekonomika”

Dodano: 09.05.2014 09:00 „Kulinarna podróż do Saksonii” uczniów „Ekonomika”
25 uczniów klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 3 w Bochni wyjechało na trzytygodniowy staż zawodowy do hoteli i restauracji w Niemczech. Wyjazd jest zwieńczeniem kilkumiesięcznych przygotowań, głównie językowych i jest związany z realizacją projektu Leonardo da Vinci.

25 uczniów klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 3 w Bochni wyjechało na trzytygodniowy staż zawodowy do hoteli i restauracji w Niemczech. Wyjazd jest zwieńczeniem kilkumiesięcznych przygotowań, głównie językowych i jest związany z realizacją projektu Leonardo da Vinci. Uczniowie od października br. roku szkolnego uczestniczyli w kursie języka niemieckiego zawodowego, poznawali historię i kulturę Niemiec a od 5 maja do 23 maja będą poznawać zagadnienia związane z kuchnią regionalną Saksonii.

Celem głównym takiego wyjazdu jest zdobycie swoich pierwszych międzynarodowych doświadczeń zawodowych, poprzez włączenie się w normalna pracę restauracji i hoteli, a także doskonalenie języka niemieckiego zawodowego. Uczniowie mają również za zadanie wyszukanie najbardziej charakterystycznych potraw regionalnych Saksonii, przygotowanie ich receptur oraz obliczenie wartości odżywczej i kalorycznej. Zbiór tych potraw wydany zostanie w formie broszury i będzie służył jako materiał dydaktyczny, przy realizacji tematów lekcji związanych z kuchniami regionalnymi i narodowymi. Każdy spośród uczestników będzie miał okazję zapoznania się z pracą, z podejściem do obowiązków w poszczególnych firmach o różnej specyfice i wielkości. Grupa uczestników będzie mogła się bezpośrednio włączyć się w normalną pracę w przedsiębiorstwach u naszych zagranicznych partnerów, przez co dodatkowo poznają nowe techniki przygotowania posiłków i nowe trendy w obsłudze gości.

Uczestnicy poprzez nawiązanie nowych kontaktów zawodowych zwiększą swoją mobilność na wielkim rynku UE, rozszerzą swoje horyzonty poznawcze, co pozwoli na dokonywanie ciągłej rotacji pomysłów i innowacji w dziedzinie technologii żywności, żywienia człowieka i obsługi konsumenta. Pobyt w Niemczech to nie tylko nauka i praca, to także miłe spędzanie wolnego czasu z przyjaciółmi, znajomymi, wycieczki i zwiedzanie najciekawszych zabytków architektonicznych regionu.

Druga 25 osobowa grupa uczniów na identyczny staż wyjedzie jesienią br. W tym wyjeździe będą mieli okazję wziąć udział uczniowie obecnych klas I, i  jest to dla nich motywacja do wytężonej pracy, ponieważ jednym z kryteriów rekrutacji jest średnia ocen z przedmiotów zawodowych.

Uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Bochni już od 2008 roku uczestniczą w tego rodzaju stażach zawodowych związanych z podnoszeniem kwalifikacji i kompetencji zawodowych w ramach programu Leonardo da Vinci a szkoła na organizację swoich pomysłów nowoczesnego i ciekawego kształcenia zawodowego pozyskała niebagatelną kwotę ponad 1,2 mln. złotych.

 

sk