kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » Konkurs kulinarny w ZS w Dąbrowicy

Konkurs kulinarny w ZS w Dąbrowicy

Dodano: 10.02.2009 18:00 Konkurs kulinarny w ZS w Dąbrowicy

3 lutego w Zespole Szkół w Dąbrowicy po raz V odbył się konkurs kulinarny. Tematem tegorocznego konkursu było sporządzanie potraw regionalnych. Spośród wielu opracowanych przez uczniów receptur organizatorzy wybrali potrawy najbardziej charakterystyczne dla naszego regionu. Były to m.in. staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, pierogi ze śliwkami i karmelem śmietanowym, gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem, roladki wieprzowe po wiejsku, maczanka po krakowsku, kotlety ziemniaczane z serem i kluski z mięsem. Uczniowie wykonali potrawy według opracowanych przez siebie receptur. Jury oceniało oprócz smaku potrawy również zgodność z tradycjami, stopień trudności, dekorację i sposób prezentacji. I miejsce zajęła potrawa z rejonu limanowskiego „Kotlety ziemniaczane z serem” wykonana przez uczennice klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego - Urszulę Woźniak i Karolinę Zaczek. II miejsce zajęły gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem wykonane przez Kingę Wacnik i Natalię Legutek z oddziału III technikum organizacji usług gastronomicznych. III miejsce zajęły „Roladki wieprzowe po wiejsku” wykonane przez uczniów klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego-Tomasza Kuska i Roberta Kapera.