kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » KGW z Sobolowa zwyciężyło w V Festiwalu Rosołu

KGW z Sobolowa zwyciężyło w V Festiwalu Rosołu

Dodano: 24.06.2015 08:00 KGW z Sobolowa zwyciężyło w V Festiwalu Rosołu
W podkrakowskim Gdowie odbyła się V jubileuszowa edycja Festiwalu Rosołu. Na festiwalu uczczono minutą ciszy tragicznie zmarłych jurorów IV Festiwalu Rosołu w Łapanowie Grzegorza Komendarka i I Festiwalu w Wiśniczu Hannę Szymanderską. Wśród zaproszonych gości byli Wicestarosta Bocheński Józef Mroczek, Wójt Gminy Gdów Zbigniew Wojas, Wójt Gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, Pełnomocnik Starosty ds. polityki senioralnej Jan Kulig.

W V Festiwalu Rosołu wystartowały drużyny klasyfikując się na następujących miejscach:

Amatorzy:

Stowarzyszenie Przyjaciół Środowiskowego Domu Samopomocy w Tomaszkowicach „Jesteśmy”

Koło Gospodyń Wiejskich w Gdowie

Koło Gospodyń Wiejskich w Sobolowie (Gmina Łapanów) – I miejsce

Klub Seniora Trzciana (Gmina Trzciana) – II miejsce

Koło Gospodyń Wiejskich w Olchawie

Koło Gospodyń Wiejskich w Rozdzielu (Gmina Żegocina) – III miejsce

Profesjonaliści:

Restauracja „Ranczofuria”

Restauracja „Chata Gieda” – II miejsce

Pierożki Babci Władzi – I miejsce

Firma Handlowo Usługowa „GRA-ZO” Zofia Grabska – III miejsce

Szkoły Gastronomiczne:

Zespół Szkół im. Prof. Zdzisława Włodka w Dąbrowicy – III miejsce

Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni – I miejsce

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera – II miejsce

Goście:

Kuchenne Wariacje - III miejsce

Drużyna 1682

KGW Łukowica (LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska) - II miejsce

KGW Świnna Poręba (LGD Gościniec 4 żywiołów) - I miejsce

Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”

Wszystkie drużyny otrzymały karty upominkowe, prezenty oraz pamiątkowe dyplomy.

Podczas imprezy prezentowali się także lokalny wystawcy, producenci i rękodzielnicy:

1.Firma Elmak – Makaron Wiśnicki Domowy Tradycyjny

2.Pierożki Babci Władzi – Maria Zdebska – Trzciana

3.Firma „GRA-ZO” Zofia Grabska – Żegocina

4.KGW Zręczyce

5.KGW Grabie

6.Firma „JASIO” Jan Tyndel Łąkta Górna

7.Zofia Garycka – Haft krzyżykowy, bibułkarstwo, szydełkowanie – Tomaszkowice

8.Franciszka Wołek – rękodzieło – Gdów

9.Rękodzieło z gminy Żegocina (CKSiT w Żegocinie)

Jurorami V festiwalu byli:

1.Jerzy Poznański - przewodniczący jury - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku

2.Andrzej Pawlas - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku

3.Patryk Kotarba - Szef Kuchni Restauracji "Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju ( II w Polsce Medical Spa & Wellness )

4.Sylwester Lis - Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa

5.Karol Górka - Szef Kuchni hotelu Tatra w Zakopanem

6.Łukasz Grabowski - Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników

7.Jakub Kasiński - właściciel i szef kuchni "DeGusto Catering"

8. Grażyna Kubik - szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie w kategorii "profesjonaliści" z poprzedniej edycji festiwalu.

9. Jan Kulig – członek zarządu LGD „Dolina Raby”

10. Józef Zając – sekretarz gminy Gdów

odczas wydarzenia rozstrzygnięto konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.

Nagrodę w postaci pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka "Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino". Wydawca: Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla. Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino oraz Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej.

Festiwal był urozmaicony występami artystycznymi. Na imprezie zaprezentowali się Kapela regionalna „Gdowianie”, Zespół „Maki” 5 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Zespół „Skrzaty” 6 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Pokaz kulinarny wykonał Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas zaprezentowali potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” Polewka rozmarynowa z grzankami, którą częstowali uczestników. Grupa Odtwórstwa Historycznego „Per Saecula” z Nowego Wiśnicza, Kapela ludowa oraz Zespół Pieśni i Tańca „Przyszowianie”

Partnerem imprezy była Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”

Patronat honorowy objęli:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki

Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa

Starosta Bocheński Ludwig Węgrzyn

 

sk