II miejsce uczennicy Ekonomik w prestiżowym konkursie kulinarnym ”Dzikie smaki”
Dodano: 02.02.2017 08:00
Do tegorocznej edycji konkursu w wyniku wstępnych eliminacji dopuszczono 12 reprezentacji szkół gastronomicznych.
Konkurs „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć przyszłym szefom kuchni temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu. Ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Ma także propagować zdrową żywność, a dzika kaczka z pewnością do takiej należy.
Zespół Szkół nr 3 reprezentowała uczennica z klasy 3 TE d technikum żywienia i usług gastronomicznych - Katarzyna Jaworska pod opieką pani Anety Wojcieszek.
Katarzyna przygotowała zakąskę pod nazwą: „ Pierś z dzikiej kaczki sous-vide z dynią i chrupiącą brukselką w sosie miodowo-jarzębinowym z akcentem żelu ananasowego”.
Jury doceniając technikę i stopień trudności wykonanej potrawy, porządek i czystość na stanowisku, wyrafinowany smak, dobór składników i sposób podania przyznało reprezentantce „Ekonomika” II miejsce w konkursie, oraz wiele cennych nagród m.in. indywidualny całodzienny voucher dwa dwóch osób do Term Chochołowskich, zestaw profesjonalnych, kutych noży kuchennych, trzy książki z przepisami kulinarnymi, dyplom i puchar. Sukces Kasi wiązał się nie tylko z dyplomem, satysfakcją i nagrodami, ale również z sympatyczną niespodzianką a mianowicie wycieczką na Termy Chochołowskie wraz z voucherem na strefę basenową i leczniczą dla całej klasy 3 Ted.
Dla przypomnienia w ubiegłorocznej edycji konkursu drużyna reprezentująca Zespół Szkól nr 3 w składzie Katarzyna Jaworska i Sabina Dziedzic również zajęła wysokie II miejsce za potrawę wykonana z mięsa jelenia o nazwie „Polędwica z jelenia w aromatyzowanych ziołach podana na komosie ryżowej w towarzystwie chrustu z jarmużu oraz pniaczków porowych zakropiona jarzębinowym sosem”.
Zobacz relację z konkursu - TUTAJ
Gratulujemy i dziękujemy za reprezentowanie Zespołu Szkół nr 3 w Bochni i powiatu bocheńskiego.
sk