kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Powiat Bocheński na Facebooku
Wyszukiwarka

Archiwum aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Archiwum aktualności » 113 TYSIĘCY EURO NA STAŻE ZAWODOWE W NIEMCZECH DLA UCZNIÓW „EKONOMIKA”

113 TYSIĘCY EURO NA STAŻE ZAWODOWE W NIEMCZECH DLA UCZNIÓW „EKONOMIKA”

Dodano: 20.05.2011 08:00
Ogłoszono wyniki tegorocznego konkursu projektów w programie Leonardo da Vinci. Już po raz drugi „Ekonomik” uzyskał ponad stutysięczne dofinansowanie swojego projektu w programie Leonardo da Vinci. Tym razem projekt pt. „ Hotel, restauracja i sklep – bez barier” lub w skrócie „Barierołamacze” przedstawiony przez Zespół Szkół nr 3 zyskał uznanie ekspertów Narodowej Agencji i został zatwierdzony do realizacji z budżetem 113 490 Euro.

Ekonomik już po raz drugi uzyskał ponad stutysięczne dofinansowanie swojego projektu. Tylko 115 szkół i instytucji zajmujących się kształcenie zawodowym w Polsce uzyskało dofinansowanie do złożonych przez siebie wniosków.

Udział uczniów projekcie jest całkowicie bezpłatny. Uczniowie przed wyjazdem wezmą udział w kilkutygodniowym  intensywnym kursie języka niemieckiego, kursie obsługi klienta i zajęciach z kultury i historii Niemiec. Wyposażeni zostaną w stroje ochronne, słowniki  i co najważniejsze niezbędne „kieszonkowe” na drobne wydatki

Propozycja stażu skierowana jest do uczniów klas II i III technikum żywienia i gospodarstwa domowego, kucharzy, technikum hotelarskiego, a także technikum ekonomicznego. Młodzież będzie realizować projekt w dwóch 25 osobowych grupach w restauracjach, hotelach i firmach na terenie Lipska w terminach 10.10.2011 do 29.10.2011 i od 04.06.2012 do 23.06.2012 r.

W ramach projektu uczniowie szkół zawodowych i gastronomicznych w tym hotelarze i ekonomiści nauczą się nie tylko przyjmowania gości i obsługi klientów w pełni sprawnych, ale również tych,  którzy mimo swej niepełnosprawności nie rezygnują z podróżowania, zamieszkiwania w hotelach, obiadu czy spotkaniach w restauracji i kawy ze znajomym w barze, albo po prostu zrobienia samodzielnie zakupów.

Odpowiednie podejście do klienta  to wyraz głębokiego szacunku dla niego, ale również podwyższanie standardu pensjonatu, zajazdu, hotelu, wszelkiego rodzaju restauracji i firmy handlowej.

Podstawowym celem projektu jest poprawa umiejętności i kompetencji u przyszłych pracowników hoteli, gastronomii i handlu, w kierunku wykorzystania pomysłów i rozwiązań, które pomogą tak przyjąć gościa niepełnosprawnego, że będzie opuszczał naszą firmę w przeświadczeniu, że jego niepełnosprawność w żadnym stopniu nie ograniczyła mu jakiejkolwiek usługi dostępnej dla zwykłych klientów.

W nauce tych umiejętności pomoże poznanie niemieckich restauracji, hoteli, sklepów o różnym standardzie, w których podejście do klienta niepełnosprawnego jest inne niż w Polsce ze względu na różnorodność kulturową, podejście do człowieka  i inny stopień tolerancji dla różnorakiej ułomności.

Staż odbędzie się w 6 restauracjach, 5 hotelach i 5 firmach usługowo-handlowych w Lipsku i okolicach.

Uczestnicy po zrealizowaniu założeń projektu będą szczególnie uczuleni na problem obsługi gościa i klienta niepełnosprawnego. Na pewno spotka się to z uznaniem wszystkich konsumentów, gości i klientów, których jest coraz więcej w atrakcyjnej turystycznie Małopolsce, regionie potrzebującym kreatywnych, ambitnych i świadomych  hotelarzy, gastronomów, przedsiębiorców.

Bardzo ważnym celem stawianym do realizacji jest także zdobycie profesjonalnego doświadczenia w kierunku prowadzenia małych i dużych firm, udoskonalanie poziomu kształcenia językowego, poznanie kultury i obyczajów panujących w kraju sąsiedzkim, tak aby wszystkie innowacje przyczyniły się do rozwoju naszego regionu. Realizacja projektu w Niemczech jest ścieżką uczniów do osiągnięcia sukcesu i jest niezbędna ze względu na coraz częstsze korzystanie z różnorakich usług przez turystów i klientów także tych niemieckojęzycznych.