kliknij i przeciąg zamknij
Polityka jakości
Powiat Bocheński na Facebooku
Wyszukiwarka

Aktualności

Jesteś tutaj:Strona Główna » Aktualności » Black Box – wyczaruj potrawę, czyli I Kulinarne Mistrzostwa w Ekonomiku

Black Box – wyczaruj potrawę, czyli I Kulinarne Mistrzostwa w Ekonomiku

Dodano: 19.06.2017 09:00 Black Box – wyczaruj potrawę, czyli I Kulinarne Mistrzostwa w Ekonomiku
Na przestrzeni ostatnich kilku lat wyraźnie widać, że coraz więcej nastolatków poważnie myśli nad wyborem kariery w gastronomii. Pewnie i niejeden z nich wyobraża sobie, że lada dzień zdetronizuje Wojciecha Amaro lub zostanie nową Magdą Gessler… Jednak jak się okazuje te marzenia naprawdę mają szansę na realizację! Przekonaliśmy się o tym właśnie w ZS nr 3 w Bochni, podczas I edycji Konkursu Kulinarnego „Black Box – wyczaruj potrawę”, podczas którego wyłoniono Kulinarnego Mistrza 2017.

Dla niewtajemniczonych – Black Box czyli Czarna Skrzynka to specyficzny typ konkursu kulinarnego i jedna z bardziej ambitnych jego form. Dlaczego? Uczestnicy konkursu nie są w stanie wcześniej opracować swojej potrawy, ponieważ do rozpoczęcia konkursu nie wiedzą co przyjdzie im ugotować i z jakim surowcem będą musieli się zmierzyć. Najważniejszy składnik przyszłego dania jest bowiem ukryty w tytułowej „czarnej skrzynce”… O miano Kulinarnego Mistrza 2017 stanęło w szranki siedmioro uczestników- uczniów pierwszych i drugich klas gastronomicznych.

Oprócz odwagi,  młodzi ludzie pokazali również, że posiadają talent i dobry smak… Cała siódemka zręcznie poradziła sobie z ukrytym w skrzynce tajemniczym produktem, którym okazała się…. polędwiczka wieprzowa!

Potrawy oceniali-  Krzysztof Lizak – Szef Kuchni Primo Italian oraz finalista jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce -  L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2016, Łukasz Grabowski – Szef Kuchni Sali bankietowej „Allegra” oraz Andrzej Góra – restaurator, właściciel bocheńskiej restauracji Salton. Gościnnie pojawił się także Michał Sierka- stypendysta Londyńskiej Restauracji Michelin.  Komisja konkursowa oceniała nie tylko technikę wykonania oraz jakość pracy. Na ogólną ocenę złożyło się także- wykorzystanie i dobór dodatków przygotowanych w szerokim asortymencie przez organizatorów, organizacja pracy, oryginalność i kreatywność, także w nazwaniu własnej potrawy oraz finalnie - aranżacja oraz estetyka podania i oczywiście smak potrawy…. Podczas trzygodzinnej pracy widać było niezwykłe zaangażowanie i pracowitość młodych kucharzy. Delikatna i szlachetna polędwiczka wymagała twórczego przygotowania aby przeistoczyć ją w soczyste i aromatyczne danie. Zwykła pietruszka zmieniała się w niezwykle muślinowe puree… nasiona chia stawały się egzotyczną panierką…… świeża kolendra, mięta i rozmaryn uwodziły swoim ziołowym aromatem… a szparagi, bataty i soczewica rywalizowały o miano najlepszego „towarzystwa” dla najważniejszej tego dnia - polędwiczki… Niespodzianką dla wszystkich, były także odwiedziny zaskakującego Gościa – samego Roberta Makłowicza.

Znany podróżnik i publicysta kulinarny akurat tego dnia gościł w Ekonomiku na zaproszenie szkolnej biblioteki i żywo zainteresowany zmaganiami konkursowymi, zawitał do Sali gastronomicznej, aby obejrzeć efekty pracy przyszłych kucharzy. A efekty zaskoczyły chyba nawet samych wykonawców! Komisja konkursowa miała rzeczywiście trudny orzech do zgryzienia.

Jako, że Mistrz musi być tylko jeden, tegoroczne jury przyznało ten tytuł Karolinie Kurek- uczennicy klasy Pierwszej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, która wykonała i zaprezentowała „Polędwicę w ziołach ze szparagami”. Komisję urzekła jej lekkość poruszania się w kuchni, wyczucie smaku i estetyki wydania potrawy, kreatywność i oryginalność- tak potrzebne we współczesnym gotowaniu. Ku zaskoczeniu, podium zdominowali uczniowie klas pierwszych- drugie miejsce przyznano Emanuelowi Kądziołka za „Aromatyczną, smażoną polędwicę z dodatkiem warzyw i puree z soczewicy”, zaś trzecie miejsce otrzymała Jessica Bukowska, która przygotowała „Polędwicę duszoną z ziemniakami i sosem szpinakowym”.

Szczególne wyróżnienie, za wyśmienity smak polędwicy  przyznano Anecie Piechnik.

Pozostali uczestnicy konkursu - Anna Dziurdzia, Patryk Janioł oraz Łukasz Brzegowy, choć nie zajęli miejsca na podium, także otrzymali bezcenne uwagi od jury, które z pewnością zaowocują w ich dalszej pracy zawodowej. Dla wszystkich – bez względu na miejsca i nagrody, było to bardzo wartościowe doświadczenie. Fundatorem nagród a jednocześnie partnerem głównym konkursu sponsorującym wszystkie surowce w tegorocznym konkursie była Restauracja „Gospoda nad Rabą”. To dzięki hojności i zaangażowaniu właścicieli – Państwa Agaty i Henryka Kołdras udało się zorganizować I edycję szkolnego konkursu kulinarnego. Zaangażowanie Gospody nad Rabą w konkurs wynika z porozumienia o współpracy w dziedzinie kształcenia zawodowego uczniów rozpoczynających kształcenie w Szkole Branżowej I stopnia  w zawodzie kucharz oraz dotychczasowych uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół nr 3 w Bochni.

 

inf.pras/Inga